Tanulmányi Kisokos

Első lépések

A felvételi ponthatárok kihirdetése után az egyetemtől kapsz egy “kezdő csomagot” a felvi.hu-n megadott címetekre, ami tartalmazni fogja az évkezdéssel kapcsolatos esszenciális információkat, mint például a Neptun kódod (előfordulhat, hogy külön levélben vagy a felvin megadott e-mail címedre jön), mikor van a beiratkozási időszak, mit hozz magaddal a beiratkozáshoz, a kollégiumi jelentkezésről, hogyan juthatsz hozzá a szociális alapú ösztöndíjjakhoz, mikor van a gólyatábor és hogyan tudsz jelentkezni. Gyakran már a ponthatárok kihirdetését követő napon megalakulnak a Facebook-on a gólyacsoportok, érdemes ezeket felkeresni, mert kapcsolatba léphetsz a felsőbb évesekkel és a leendő évfolyamtársaiddal, így bármi kérdésed van, hamar választ kapsz.

 Ha kiünnepelted magad a ponthúzás után, érdemes elkezdeni gondolkodni: hol szeretnél lakni? Amennyiben nem pécsi vagy és nem szeretnél ingázni, két lehetőséged van: koli vagy albérlet. A kollégiumba jelentkezhetsz szociális vagy tanulmányi alapon. A tanulmányi alapúval nincs sok dolgod, azonban a szociális alapú elhelyezéshez sok papírt kell beszerezni az önkormányzattól, így érdemes hamar elkezdeni, nehogy kicsússz az időből.

 Ha albérletben szeretnél lakni, netán lakást vásárolnál érdemes azonnal elkezdeni a keresést, mert a legjobbakra hamar lecsapnak.

 Az egyetem sokszor nagyon költséges mulatság, de szerencsére lehetőséged van támogatás igénylésére. A tanulmányi alapú ösztöndíjjak mellet szociális alapon is igényelhetsz különféle támogatásokat. A részleteket valamint a szükséges űrlapokat az EHÖK honlapján találod az ösztöndíjjak menüpont alatt. Az egyetemi ösztöndíjjak mellet önkormányzati ösztöndíjjat is igényelhetsz, amennyiben az adott önkormányzat meghirdette.

 Előfordulhat, hogy bizonyos ügyek elintézése egyszerűbb ügyfélkapun keresztül így ne habozz egy újabb lépést tenni a felnőtté vállás felé és igényelj ügyfélkaput.

Mi az a kredit? Valami Pokémon?

Szemben a közoktatással a magasabb óraszámú tárgyak nagyobb súllyal rendelkeznek, mint az alacsony óraszámúak, ennek a mérőszáma a kreditpont. Egy kredit egy 45 perces órának felel meg, tehát egy tantárgy ahányszor 45 perc hetente, annyi kredit. Összesen annyiszor 30 kreditet kell teljesítened ahány szemeszteres a képzésed tehát ha 7 szemeszter, akkor 210-et, ha 12 akkor 360-at. A sztahanovista értékrendek képviselete bizonyos keretek között támogatott, de 10%-ot meghaladó kredit túlteljesítés fizetési kötelezettséggel jár.

A krediteket kötelező, elektív (kötelezően választható) valamint fakultatív (szabadon választható) tárgyakból tudod összegyűjteni. Minden szakon meg van határozva, a minimum teljesítendő elektív valamint fakultatív kreditszám.

 Ezeken felül vannak kreditet nem érő, de kötelezően teljesítendő tárgyak. Ezeket kritériumkövetelménynek nevezzük. Ilyen például a tesi.

Hogyan leszek az egyetem állampolgára?

Hallgatói jogviszonyod a beiratkozással veszi kezdetét, amely ideális esetben a diploma megszerzésével végződik. A szakodhoz tartozó Tanulmányi Osztály (TO) által meghirdetett időszakban van lehetőség személyesen beiratkozni. Előzetes bejelentkezés általában nem szükséges, a sorrend sorszám alapján dől el. A beiratkozáshoz szükséged lesz a Neptunban kitöltött beiratkozási lapra, egy fényképes igazolványra, a lakcím kártyádra valamint adott esetben egyéb dokumentumokra. A beiratkozás alkalmával történik a hallgatói szerződés aláírása is, ami az állami ösztöndíj feltétele.

Bizonyos (többnyire egészségügyi) szakokon orvosi alkalmassági vizsgálaton is részt kell venned. Erre a megfelelő internetes felületen jelentkezhetsz. Az időpontok hamar elkapkodják, ezért érdemes a megnyitás után gyorsan feljelentkezni.

A későbbi félévekben nem lesz szükséged beiratkozásra, elgendő a Neptunban bejelentkezni (“aktiválni a félévet”).

 A beiratkozás után igényelhetsz diákigazolványt a Neptunon keresztül. Addig is kapsz egy ideiglenest. Ha megérkezett a diákod, a Központi Tanulmányi Irodán (KTI) kaphatsz rá érvényesítő matricát (érvényességi határidő: tavaszi matricánál október 31. valamint az őszi matrica esetében március 31.).

Ha túl vagy a beiratkozáson és az orvosi alkalmasságin jöhet a következő lépés: a tárgyfelvétel.

De miért szidja mindenki a Neptunt?

Ha beiratkoztál, megkezdődhet a tárgyfelvétel. A TO által meghirdetett időszakban (regisztációs időszak) felveheted valamint leadhatod a tárgyakat. A tárgyfelvétel érzékeny pontja a félévnek, mert meghatározza az elkövetkezendő szemesztered időbeosztását.

  • Fontos, hogy karonként, akár szakonként eltérő a tárgyfelvétel menete! Mindig tájékozódj a rád vonatkozó szabályokról! A TO e-mailben értesít a részletekről, így figyeld azt az e-mailt, amit megadtál a beiratkozásnál különben meglepetések érhetnek.
  • Bizonyos szakokon be vagytok osztva tanulmányi csoportokba. Ezeken a szakokon a tárgyfelvétel előtt feltöltik a mintaórarendet. Más szakokon szabadon válogathatsz a gyakorlat időpontjai között. Ügyelj rá, hogy az óráid ne üssék egymást.
  • Ne terheld túl magad a választhatókkal, adj magadnak lehetőséget a pihenésre. Érdeklődj a felsőbb évesektől a választhatókról, a hangzatos címek nem mindig jelentik azt, hogy tényleg jó a tárgy. Ellenben az unalmas név mögött esetleg egy kihagyhatatlan kurzus lapul.
  • Mindig ellenőrizd le, hogy felvetted-e az összes kötelező tárgyat, amennyiben a regisztrációs időszak után veszed észre, haladéktalanul jelezd a TO-n, töltsd ki az utólagos tárgyfelvételi kérelmet és add le (leadási határidő: a szorgalmi időszak 3. hetének utolsó napja). Dékáni kérelemmel (dékáni méltányosság, lásd: lentebb) a félév végéig bármikor felveheted a tárgyat, ha a tantárgyfelelős azt engedélyezte.
  • A tantárgy leadására a szorgalmi időszak végéig van lehetőséged illetve félévközi értékeléssel záruló tárgyak esetében a lezárásig.

 Ha Neptun nem hajlandó beengedni, ne add fel, próbálkozz, ameddig be nem enged! A rendszer belépési korláttal rendelkezik, ha a tehetbírása fölött próbálkoznak belépni, haljamos kidobni valamint összeomlani.

 Ha gond akad a Neptun kódoddal vagy a belépési jogosultságoddal, ne habozz a KTI-hez fordulni, a Neptun ugyanis az ő hatáskörükbe tartozik.

Miben különbözik a középsuli és az egyetemi tanév?

A tanév két egymástól független szemeszterre osztható: őszi és tavaszi. Mind a két szemeszter a szorgalmi időszakkal kezdődik, majd ennek végén jön a vizsgaidőszak. A szorgalmi időszakban zajlik az oktatás, ekkor kell bejárni a gyakorlatokra, szemináriumokra, előadásokra. Az órákon különböző formában létszám ellenőrzés zajlik. A maximálisan megengedett hiányzás 15% (gyakorlatokról, szemináriumokról, előadásokról külön-külön, ez két hét kihagyásának felel meg, sokszor engednek harmadikat). Fontos, hogy tájékozódj, mert a félév aláírásába kerülhet.

 A szorgalmi időszakban lehetnek számonkérések; zárthelyik (ZH), beadandók, csoport munkák, prezentációk, amelyek beleszámíthatnak a jegyedbe. Ne ess abba a hibába, hogy számonkérés hiányában egyáltalán nem tanulsz a félévközben, sokszor behozhatatlan lemaradást okozva. Kérdezz meg tapasztalt felsőbb éveseket, hogy honnan érdemes tanulni, mennyi időt érdemes hagyni adott tantárgyra és ezeket igazítsd a saját teherbírásodhoz, munkamenetedhez.

 A tanulás mellett mindig jusson időd saját magadra. Pécs mint Európa volt kulturális fővárosa számos lehetőséget biztosít a kikapcsolódásra. A legtöbb szórakozási lehetőséget kedvezményesen veheted igénybe PTE-s diákkal.

Szorgalmas diáknak ünnep a vizsgaidőszak!

 A vizsgák időpontjai legkésőbb négy héttel a vizsgaidőszak előtt felkerülnek a Neptunba. A szorgalmi időszak utolsó heteiben sor kerül a vizsgafelvételre. Ez a tantárgy felvételhez hasonló procedúra és itt is lehetnek eltérések az egyes karok és szakok között, fontos tehát, hogy tájékozódj a rád vonatkozó szabályokról. Bizonyos karokon van vizsgafelvételi kedvezmény, amit  a beiskolázási Feedback kitöltésével nyerhetsz el, ez hatamas nagy előny lehet.

Vizsgát felvenni legkésőbb a vizsgát megelőző egy munkanappal tudsz. Vizsgaleadásra a vizsgát megelőző két munkanappal bezárólag van lehetőséged. Fontos, hogy a keddi vizsgát legkésőbb pénteken tudod leadni!

Amennyiben nem jelensz meg egy vizsgán, a vizsgalehetőségeid száma eggyel csökken és a Neptunban pénzbüntetést szabnak ki rád, ami a Pénzügyek menüpont alatt rendezhetsz a megadott határideig. Ha betegség miatt hiányoztál, 8 munkanapon belül igazolhatod orvosi igazolással. Igazolt esetben nem csökken a vizsgalehetőségeid száma.

 A vizsgaidőszakban azokból a tantárgyakból vizsgázhatsz, amelyeknél teljesítetted a vizsgára bocsátás feltételeit (ZH-n bizonyos ponthatár, jelenlét, projekt, stb.). Egy adott tantárgyból három plusz egyszer vizsgázhatsz: első vizsga, javító vizsga, ismétlő javító vizsga valamint tanulmányaid során egyszer lehetőséged van egy vizsgaidőszakon belül egy negyedik, “dékáni” javító vizsga letételére. Neve arra utal, hogy igényléséhez dékáni kérelemre van szükség (dékáni méltányosság), amit a TO-n tudsz leadni. Ha a lehetőséget megkaptad a dékáni méltányosságod felhasználódott függetlenül attól, hogy sikeres volt-e a vizsga vagy sem.

Egy tantárgyból összesen hat vizsgát tehetsz a dékáni vizsgával együtt. Amennyiben hatodikra sem sikerül teljesíteni az sajnos a jogviszonyod megszüntét jelenti. Egy tantárgyat azonban akárhányszor felvehetsz (kivéve az ÁOK!).

Az egyetemi éveid alatt igyekezz kitapasztalni, hogyan is tudsz a leghatékonyabban tanulni, ezzel megkönnyítheted a saját dolgod és kevesebbet fogsz idegeskedni, ami vérnyomásodnak is kedvező. Mindig annyi időt szánj egy vizsgára, amennyire neked szükséged van. Ne felejtsd el, szorgalmasnak lenni kifizetődő hiszen akár tanulmányi ösztöndíjjat is kaphatsz!

Kihez forduljak segítségért?

Minden kar rendelkezik Hallgatói Önkormányzattal, bátran keresd a tagjait kérdéseiddel, panaszaiddal, akár ötleteiddel. Tanulmányi ügyekkel a tanulmányi referens foglalkozik így ezen esetekben hozzá érdemes fordulni.

Bizonyos ügyekkel, mint a szociális alapú ösztöndíjjak vagy a kollégiumi elhelyezés az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat bizottságai foglalkoznak. Ha hozzájuk van kérdésed, keresheted a kari HÖK-öt vagy őket közvetlenül.

A minden napos ügyek intézéséért a TO felelős, azonban bizonyos feladatok ellátása központi és a KTI felelőssége.

Minden egyetemi polgár számára ajánlott köszönő viszonyban lenni a Tanulmányi- és Vizsgaszabályzattal (TVSz) illetve a Térítési- és Juttatási Szabályzattal (TJSz). Természetesen a legfontosabb szabályokat itt kiemeltük. A TVSz az alapja mindennek, ha egy adott kérdésben ellentmondásos válaszokat kapsz, nézd meg, hogy mikor vezették be az adott szabályt elképzelhető, hogy egy adott rendelkezés a rád már nem vonatkozik, míg a felsőbb évesre igen. Amennyiben valami nem egyértelmű számodra a TVSz-ben fordulj a karod tanulmányi referenséhez, TJSz esetében pedig a Pályázati és Ösztöndíj Bizottság tagjaihoz vagy a tanulmányi referenshez.

Mindenki pécsi akar lenni!

Reméljük ez a rövid útmutató segítségül szolgál számodra az első félév megkezdésében. Egy lépéssel közelebb kerültél a nagybetűs élet valamint a diploma felé, de ne felejtsd el élvezni az odavezető utat. Reméljük, hogy amikor sok év múlva visszatekintessz az egyetemi éveidre te is úgy fogod érezni, életed legjobb döntését hoztad meg, hogy a PTE-t választottad.

Most pedig menj, pakold be a bőröndöd és irány a gólyatábor és ordítsd velünk: MINDENKI PÉCSI AKAR LENNI!

Facebook messanger